Investiční skupina Natland a stavební holding PSJ uzavřely dohodu o vypořádání vzájemných vztahů

14.7.2020

(Praha 13.7.2020)
V první polovině roku 2018 se investiční skupina Natland zapojila do restrukturalizace stavebního holdingu PSJ, jež spočívala v otevření mezaninového úvěrového rámce ve výši 400 milionů korun a spolupráci při prodeji majetkových účastí a restrukturalizaci některých majetkových účastí holdingu PSJ, jež čítal více než 40 firem.
V průběhu roku 2018 investiční skupina poskytla bridge financování společnosti AlpineBau, a.s. jež se v holdingu PSJ zaměřovala na stavební činnost v oblasti dopravní infrastruktury a liniových staveb. Tato majetková účast byla po stabilizaci finanční situace prodána strategickému investorovi, rakouské skupině PORR. AlpineBau zaměstnávala zhruba 450 zaměstnanců, dosahovala obratu přesahujícího 2 miliardy korun.
“V závěru roku 2018 se Natland – kvůli změně strategie vlastníků skupiny PSJ – posunul čistě do věřitelské pozice vůči některým majetkovým účastem holdingu i vůči mateřské společnosti PSJ Investors NV se sídlem v Holandsku,” uvedl majoritní akcionář a zakladatel investiční skupiny Natland Tomáš Raška.
Následně skupina posílila pozici akvizicí balíku pohledávek od Raiffeisen Bank, a.s. vůči stavební společnosti PSJ, a.s. – dodavatele řady pozemních staveb v České republice i zahraničí, jež je aktuálně v úpadku řešeném konkurzem. “Po několika měsících vyjednávání nakonec došlo k podepsání dohody o vypořádání vzájemných vztahů mezi investiční skupinou Natland a stavebním holdingem PSJ,” uvedl partner skupiny Natland David Manych. “Znamená pro nás mimo jiné upevnění pozice v segmentu výnosových nemovitostí a návrat na slovenský trh,” dodal David Manych.

Dohoda o vypořádání zahrnuje převzetí některých majetkových účastí, složek majetku a opčních práv.

Právní poradenství v tomto vypořádání poskytovala Advokátní kancelář Dentons a na Slovensku Advokátní společnost Lysina – Roško & Partners. Ekonomické poradenství poskytovala česká poradenská společnost APOGEO.

Kontakt: media@natland.cz  

Zpět na přehled